Tippek és tanácsok Quinoa, köles, amaránt – mennyire ismeri a gluténmentes gabonaféléket?

Quinoa


Felkapottak mostanában az úgynevezett “szuperételek”, köztük a quinoa, ami főként annak köszönhető, hogy egészséges és gluténmentes gabonaféle. Gazdag komplex szénhidrátokban és fehérjékben, magas kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, réztartalmú, valamint tartalmaz B-vitamint, C-vitamint, E-t és béta-karotint. Magas fehérjetartalma miatt jó választás a vegetáriánusoknak, sportolóknak és azoknak is, akik fogyni szeretnének. Egyetlen hátránya a magas ára.

Honnan ered a quinoa?

Először Dél-Amerikában fedezték fel, sokáig az inkák mindennapi eleségeként szolgált. Jelenleg nem csak Peruban, Chilében és Ecuadorban termesztik, hanem már Dániában, Nagy-Britanniában és Németországban is.

Hogyan készítsük el?

A quinoa remek köretként szolgálhat halak, húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét sós vagy édes kásában reggelire, vagy akár egy finom húsos-zöldséges saláta részeként.

Quinoa - gluténmentes receptek

A quinoa az egyik legsokoldalúbb szuperételünk, példátlan tulajdonságainak és kivételes összetételének köszönhetően. Nem tudja, mire használja? Próbálja ki először egy finom sütőtökös salátához!


Nincs már ötlete, hogy mivel dobhatná fel kisbabája ételeit? Készítsen egy különleges, szuperegészséges quinoapürét  a számára.


Készíthet belőle müzliszeletet is, ami ellátja energiával egy hosszú nap során. Dobja fel némi datolyával, aszalt gyümölcsökkel és más magvakkal.



Köles

A köles a quinoához hasonlóan nem csak gluténmentes, de számtalan más különleges tulajdonsággal bír, és hosszú múltra tekint vissza, hiszen már az ókori Görögországban és Egyiptomban is ismerték és használták sörök és kenyerek elkészítéséhez. Később már levesekbe és reggeli zabkásákba is került, azonban amikor a rizs betört a piacra, a köles elveszítette népszerűségét.


A köles hámozott gabona, és rendkívül gazdag vitaminokban, különösen a B-vitaminban, számos ásványi anyagot tartalmaz, rengeteg vasat és foszfort. Energiával tölti fel a testet, támogatja az anyagcserét és segít a fogyásban. Végül, de nem utolsósorban magas rosttartalma, amelynek köszönhetően teltségérzetet kelt.


Mit készítsünk belőle? Készíthetünk például előételnek egy forró tejlevest kölessel, vagy desszertnek egy kókuszos kölesgolyót.

Amaránt

Az inkák, a maják és az aztékok számára az amaránt szent gabona volt, ami a halhatatlanságot szimbolizálta. Magas tápértékkel rendelkezik, gazdag fehérjében, rostban, hasznos zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Támogatja a test védekezőképességét és regenerációját, a sportolók az izomgyarapodás támogatására is használják. Jótékony hatásait nemcsak a gluténérzékenyek élvezhetik, hanem a cukorbetegek és a túlsúlyos emberek is, mivel alacsony a cukor- és glikémiás indexe is.


Megvásárolhatjuk gabona vagy pehely formájában és szerencsére az előkészítés is nagyon egyszerű. Öblítsünk le egy csésze amaránt magot vízzel, és főzzük meg kétszeres vízben, kb. 20 perc alatt el is készül.


Óvakodjunk a váratlan „glutén” meglepetéstől

Ha gyakran vásárolunk félkész vagy előfőzött termékeket, például fagyasztott sült krumplit, sült kolbászt, fagylaltot, chipset, mustárt, szójaszószt, ketchupot, csípős szószokat, édességeket, csokikat, pudingokat stb., akkor alaposan olvassuk el az összetevők listáját, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Ugyanis ezek mindegyike tartalmazhat glutént.

Rejtett gluténtartalom – figyeljünk ezekre az ételekre


  1. Édesgyökér – ezzel a növénnyel különböző teák és édességek összetevőjeként találkozhatunk. Habár az édesgyökér nem tartalmaz glutént, a belőle készített félkész élelmiszerek általában fehér liszt hozzáadásával készülnek. Vigyázzunk és figyelmesen olvassuk el a címkén szereplő összetevőket.
  2. Húskészítmények - sajnos ezek többsége nem gluténmentes, ezért inkább vásároljunk csomagolt húskészítményeket, ahol elolvashatjuk az összetevők pontos listáját.
  3. Paradicsompaszta és ketchup – vigyázzunk, az ízesített paradicsomkeverékek glutént tartalmazhatnak.
  4. Szójaszósz - igen, szójababból készül, de a legtöbb szója szószát búzával erjesztik - egyesek ugyanannyi búzát tartalmaznak, mint szóját. A szójaszósz ráadásul megtalálható számos salátaöntetben, szószokban, pácokban és fagyasztott ételekben is.
  5. Húsleves - a húsleves és leveskeverékek tartalmazhatnak glutént, amely kötőanyagként szolgál a húsleves különböző összetevőihez.

Gluténérzékenység a családban

Ha van a családban gluténérzékeny, figyelmesebbnek kell lennünk. Például, ha lekváros kenyeret eszünk, nem érinthetjük bele a lekvárba azt a kést, amivel a kenyeret vágtuk, hiszen a lekvár így egyből “beszennyeződik” gluténnal, ami máris bajt okozhat egy lisztérzékeny embernél. Tanulmányozzuk az ételek összetevőit és legyünk fokozottan óvatosak gluténérzékeny családtagunk, barátunk egészségének megóvása érdekében.


Forrás: mojezdraví.cz, celiakia.sk

Publikálva: 4 hete
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása