Baba Újszülött A csecsemő őszi öltöztetésének alapelvei

Az őszi napsugarak már kevésbé melegítenek, ezért a nem megfelelően öltöztetett gyermek érzékenyebb a megfázásra. Amikor azonban jó az idő és olyan meleg van, mint tavasszal, a gyerek megizzad a kocsiban és sírásával adja értésünkre, hogy melege van.

A gyereknek jót tesz a friss levegő, még akkor is, ha hűvösebb. Ezért amíg nem túl szeles az időjárás, vigye minden nap sétálni, mert ettől nemcsak jobban alszik és jó kedve lesz, de az immunrendszere is erősödik.

Hogyan öltöztessük a babát ősszel, vagy akkor, ha hűvösebb az idő?

Ha az alábbi útmutató szerint jár el, mindkettőjüknek kellemes lesz a séta.

A réteges öltöztetés alapelve

Bizonyára tudja, hogy mielőtt a szabadba indul, jobb megoldás két vékonyabb öltözéket  magára vennie, mint egy vastagabbat. Ugyanez az elv érvényes a kisbabák esetében is. A többrétegű öltözéket a változó hőmérséklet függvényében szükség szerint leveheti és feladhatja a gyermekre, így elkerülhető, hogy átmelegedjen, vagy fázzon.

A gyermekre mindig egy réteggel több öltözéket adjon, mint saját magának.

  1. Az első réteg legyen egy hosszú ujjú body és rugdalózó vagy harisnya.
  2. A második réteg egy kapucnis pulóver, vagy szvetter, pulcsi.
  3. A harmadik réteg a bunda, kabát, kezeslábas.

A fej és a lábak legyenek melegben

Bármilyen meleg is van ősszel, a csecsemő fején mindig legyen sapka. Mivel a test a hő 70 %-át a fej felületével adja le, ezért fázni fog, ha nem lesz a fején sapka. A sapka a füleket is védi a szél ellen, ezért a hőmérséklet szerint válasszon vékonyabb, vagy vastagabb sapkát. Adjon a gyermek lábára cipőt, ha már tud ülni, vagy járni, de a cipő a kocsiban ülve is  védi a lábát a hidegtől.

A kocsiba tegyen plédet vagy paplant

A kocsiban keveset mozog a gyerek, ezért alaposan be kell takarni.  tegyen egy  plédet a kocsi aljára a háta alá, a másikkal pedig takarja őt be. Nyirkos és szeles időben a kocsi belsejében a fedél megtartja a meleget. Hasonlóan járjon el az autóülés esetében is.

A babahordozóba adjon kezeslábast és kesztyűt

Ha gyermekét babahordozóban viszi, gondoljon arra, hogy  az időjárással szemben kevésbé van védve, mint a kocsiban. Ezért mindig adjon lábára meleg zoknit, cipőt, kezeire húzzon kesztyűt.

Melege van, vagy fázik?

A kisgyermek nem tudja közölni, hogy fázik-e, vagy melege van. Ha nem érzi komfortosan magát, előfordulhat, hogy sír és nyugtalan, vagy alvás közben izzadni fog. Egyszerű érintéssel megállapítható, hogy gyermeke komfortosan érzi-e magát, vagy sem. Az izzadt homlok, tarkó és hát világosan jelzi, hogy túlöltöztette. Viszont hiányos az öltözéke akkor, ha hideg a nyaka, mellkasa és tarkója.

A bőrnek is kell egy réteg

A baba érzékeny bőre is ki van téve az időjárás viszontagságainak. Séta előtt kenje be bőrét speciális babakrémmel, mely védi a bőrt a napsugaraktól és a hidegtől.  

Forrás: motherandbaby.co

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!