Baba Iskolás A biztonságos téli sportoláshoz nem elég a sisak

A gyerekeknek elég egy pici domb és egy kevés hó, máris előveszik a szánkót, hogy a legrégibb hagyományú szánkózásnak hódoljanak. Némelyeknek szánkó sem kell, elég egy vastagabb műanyag zacskó. Egy ilyen egyszerű szórakozásnál is, mint a szánkózás, ugyanúgy gondoljon a biztonságukra, mint amikor síelni, snowboardozni, vagy korcsolyázni mennek.    

Többrétegű öltözködés és krémezés

A téli sportolás az öltözködéssel kezdődik. A kabát alatti vastag pulóverekben a gyerekek nehezen mozognak, megizzadnak, fázni fognak és nem lesz kedvük kint maradni a hóban. Öltöztesse őket funkciós ruhaneműbe, mely magába szívja az izzadságot és nem hűti le a gyereket. Felül elég két réteg, nagy hidegben és szélben három, valamint a kabát, alul alsónadrág vagy harisnya, kezeslábas és zokni. Biztosabb egy tartalék zoknit is becsomagolni, ha esetleg hó kerülne a gyerek csizmájába. A téli öltözékhez tartozik a sál, sapka és a kesztyű is. Ne féljen attól, hogy gyermeke fázni fog. Mindig mozgásban lesz és később a sálat is leveheti. A sapkát és a kesztyűt azonban ne vegye le. Ha süt a nap, kenje be őt naptejjel és adjon neki napszemüveget. A téli napocska a hegyekben csalóka lehet. Nem melegít annyira, mint nyáron, de alaposan leégeti az orrot, ajkakat és a hóról visszaverődő napfény irritálja a szemet.

5 tipp a baba téli öltöztetésére és a téli sétáhozA biztonságos téli sportoláshoz nem elég a sisak

Sisak, védőfelszerelés, szemüveg védje gyermekeit

A felelősségteljes szülő nem engedi gyermekét fejvédő nélkül sportolni, és a végtagok egyéb védőfelszereléséról sem feledkezik meg. Snowboardozáskor fontos a gerincvédő felszerelés. Ellenőrizze a felszerelést és ha kell, szakemberrel állíttassa be. 


A gyereknek minden téli sporthoz, beleértve a szánkózást is, sisakot kell viselnie.


Bemelegítő torna

Az aktív sportolók tudják, mennyire fontos a bemelegítés az izmok és az inak nyújtásához, a test vérkeringéséhez, ahhoz, hogy a test átmelegedjen és felkészüljön a fizikai aktivitásra. A hideg izmok, inak könnyen sebezhetőek. A bemelegítéssel csökken a baleset kockázata, ami mindig nagyobb a sporttevékenység elején és a végén. Jusson eszébe az iskoláskori tornaórák bemelegítése és a gyerekekkel együtt ugráljon egy kicsit, hogy átmelegedjenek tetőtől talpig. Ehhez elég csak néhány percig mozgatni és nyújtani az ízületeket.Biztonságos szánkózás

Szánkóval szánkózni a legbiztonságosabb. Gumikeréken, zsákokon vagy egyéb tárgyakon szánkózi veszélyes, mert ezeket nem lehet irányítani.  
A dombon ellenőrizze, hogy nincsnek-e rajta jégfelületek és a végén van-e elegendő egyenes terep fák, kövek, gödrök nélkül, ahol meg lehet állni. A domb ne legyen utak, vasút vagy vízfelület közelében. Ne szánkózzanak nagyon meredek dombokon, akkor sem, ha rosszak a látóviszonyok – ködben, vagy sötétben.

A gyerekeknek magyarázza el, hogy ülve szánkózzanak. Hason, vagy háton fekve biztosan izgalmasabb, de nagyon veszélyes a fej- és gerincsérülések miatt. Tanítsa meg a gyerekeket, hogyan kell leesni a szánkóról, ha az irányíthatatlanná válik.

Mindig ott szánkózzon, ahol mások is vannak. Ha valami történne és segítségre volna szüksége, nagyobb az esély, hogy meg is találja, mint akkor, ha egy eleső dombon szánkózik egyedül.
A biztonságos téli sportoláshoz nem elég a sisak

Biztonságos síelés és snowboarding

Ellenőrizze a felszerelést, hogy méretben megfelelő-e, különösen akkor, ha a múlt évről maradt, vagy valaki után kapta. A szánkózáshoz hasonlóan a síelés és a snowboarding is csoportosan biztonságosabb. Bízza síoktatóra gyermekét, ha ön nem síel jól.

A gyerekek síeléséhez és snowboardozásához válasszon egy kisebb dombot és ne térjenek le a kijelölt útvonalról.

Tanítsa gyerekeit óvatosságra és előrelátásra, amikor a vontatóval közlekednek és arra, hogy alapvetően ne veszélyeztessenek másokat.

Még sötétedés előtt hagyja el a sípályát.


Biztonságos korcsolyázás

A korcsolyázáshoz alepvetően egy erős, megfelelő méretű korcsolyára, fejvédő sisakra, térd- és könyökvédőre van szükség ahhoz, hogy gyermeke fájdalom- és balesetmentesen élvezze a korcsolyázást.  Ha még csak tanul korcsolyázni, a többiektől távolabb gyakoroljon. Ez azért fontos, hogy ne legyen útban és ne érje baleset.

Soha ne engedje a gyerekeket befagyott vízfelületre korcsolyázni, ha teljes mértékben nem győződött meg afelől, hogy a jégfelület elegendő vastag és nem fog beszakadni alatta. Válassza inkább a kültéri, vagy beltéri nyilvános korcsolyapályákat. Tanítsa meg a gyerkmekét arra, hogy mindig menetirányban korcsolyázzon és ne szemeteljen a jégre, mert ezzel balesetet okozhat magának és másoknak is.A biztonságos téli sportoláshoz nem elég a sisak

A téli sportok általános biztonsági szabályai

 1. A téli időjárás kiszámíthatatlan. Mielőtt elindulna, tájékozódjon az időjárási viszonyokról.
 2. Azonnal hagyja el a domboldalt, amint rosszabra fordul az időjárás. Ne sportoljon, ha rosszak a látásviszonyok és ha sötét van.
 3. Használjon termo alsóneműt és funkciós öltözéket. A több vékony réteg szükség esetén jobban variálható.
 4. Minden sportoló elengedhetlen kelléke a sisak.
 5. A sportolás utáni száraz öltözékre is gondoljon.
 6. Rendszeresen ellenőrizze a gyerekek fülét, orrát, ujjait. Ha a bőr fehér és érzéketlen, vigye a gyereket melegre, vegye le róla a vizes ruhákat és a hideg testrészeket tegye langyos vízbe, de sohasem forróba. Ha a bőr már fehér, kemény és viaszos, ez már a fagyás jele, amit már orvosnak kell kezelni.
 7. Minden fedetlen testrészt kenjen be krémmel, az ajkakat balzsammal, a szemet védje napszemüveggel.
 8. Mindig ellenőrizze a területet, ahol sportolni szeretne.
 9. Tarson rendszeres szüneteket még mielőtt teljesen elfáradna, így tovább bírja majd.
 10. Ne feledkezzen meg a folyadékpótlásról – legjobb a meleg tea, vagy a tiszta víz.
 11. A fáradtság első jeleinél feltétlenül pihenjen, mert a fáradtság növeli a balesetveszélyt.
 12. Legjobb, ha csoportosan sportol.
 13. Tartsa be a szabályokat és ne veszélyeztessen másokat.
 14. Sportolás után a gyereket öltöztesse száraz ruhákba.


Forrás: MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., orthoinfo, parents.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása