Baba Újszülött A babák különböző alvástípusai és szintjei

Agyunknak különböző típusú alvásra van szüksége az éjjel és a tudósok meg tudják figyelni, hogy mi történik akkor, ha az agya alszik. Különböző alvási szinteket azonosítottak, amelyekre nekünk – és a babáknak – szükségünk van annak érdekében, hogy gyógyuljunk, növekedjünk és tanuljunk.

Elalvás

Az éber állapotból az alvó állapotba való átesés elég hirtelen történik. Bár úgy érződik, mintha ‘sodródnánk‘ az alvás felé, a változás valójában hirtelen megy végbe. Ez a babáknál sokkal egyértelműbb, akiknél a végtelenségig úgy tűnik, hogy fent vannak a  You’ve Been Framed  c. televíziós műsoron, aztán a rázkódó lovaktól a magas székekig mindenen hirtelen elalszanak!

Mélyalvás

Amikor elalszunk, kb. az első két órát mélyalvásban töltjük. Ez nagyon fontos helyreállító alvás és ‘lassú hullám’ alvásnak nevezik. Az agyunk ekkor alszik. Azonban az éjjel ezen szakaszában néhányan alvajárhatnak vagy éjjeli rémületet tapasztalhatnak. Ezek nem rossz álmok (rémálmok), mivel az álom a REM (gyors szemmozgás) alvás közben történik; az éjjeli rémület olyan alvás közbeni fiziológiai változásokból fakad mint a lassuló szívhang, alacsonyabb vérnyomás, és alacsonyabb testhőmérséklet.

Közép szintű alvás

Az éjjel nagy részét közép szintű alvásban töltjük, de néha az agy REM alvásra tér át.

REM alvás

  • A REM gyors szemmozgást jelent, mivel a szemünk ebben az alvás fázisban egyfolytában mozog.
  • ‘Álmodásnak‘ is nevezik.
  • A REM az alvás utolsó, kora reggeli szakaszában történik. Az éjjeli alvás első harmadában nem valószínű a REM alvás.
  • A REM alatt összegezzük magunkban mindazt, amit aznap átéltünk és tanultunk. Végigfuttatjuk azokat a dolgokat, amiket láttunk és csináltunk és elraktározzuk a memóriánkban.
  • A REM rendkívül fontos a babák és a gyermekek számára, mivel minden nap nagyon sok dolgot tanulnak
  • Az újszülöttek napjuk 50%-át REM-ben töltik.
  • A REM fejleszti a baba memóriáját, tanulását és megértését.
  • Szintén ilyenkor lehetnek a gyermeknek rémálmai. Ezek nagyobb valószínűséggel történnek a reggeli alvás során (mélyalvásban az éjszakai rémületek), ezért járjon utána mikor kel fel a gyermeke rémülten, hogy megtudja, milyen félelemmel kell megküzdenie
  • A REM alvás során félig bénult állapotban vagyunk, így nem játszuk el álmainkat (nem, mint a kutyák, akik pl. rángatóznak és némán ugatnak álmukban, miközben egy ‘nyulat üldöznek‘!)
  • A baba szervezete pihen és helyreáll, ezért is nagyon fontos, hogy ez idő alatt a REM alvásban félig bénult állapotban vagyunk. A baba növekszik a REM alvás alatt és a test szövetei is regenerálódnak.

A mélyalvás és a REM közötti különbség

Mandy Gurney alvásszakértő számítógépes hasonlattal szemlélteti a mélyalvás és a REM alvás közötti különbség. A mélyalvás az, amikor a számítógép ki van kapcsolva – ezen a szinten az újraindítás vagy a felélesztés időbe telik és az emberek zavartnak, fáradtnak és álmosnak tűnnek. Átfordítva a REM egy olyan számítógéphez hasonlítható, ami képernyőkímélő módban van. Egyetlen billentyű megérintésével a számítógép teljesen működőképes. Az embereket sokkal könnyebben fel lehet kelteni a REM alvásból.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása