Tippek és tanácsok 7 tipp az odaégett edény vegyszermentes tisztítására

Egyik háziasszony sem kedveli az odaégett edények tisztítását. Ez legtöbbször a drótkefénél végződik, mely ugyan eltávolítja a kozmát, de az ujjakon és a körmökön otthagyja bélyegét.  

Fekete tea

Az odaégett fazékba öntsön fekete teát, tegyen hozzá egy kanál sót és éjjelre hagyja állni. Reggel egyszerűen mossa el a fazekat.

Az odakozmált részt szórja be sóval, öntse le forrásban levő vízzel és éjjelre hagyja állni.  Másnap a kozma játszva eltávolítható.

Szódabikarbóna

A konyhai és fürdőszobai piszok sokoldalú ellenszerének az odakozmált edény sem jelent akadályt. Szórja az edénybe, öntsön rá vizet és főzze. A kozma elválik az edény falától.

Nyers burgonya

A burgonyát hosszában vágja szét és szórja be szódabikarbónával. Súrolja vele a kozmát és néhány órán át hagyja állni. Végül mossa el a szokványos módon.

Ecet

A szagát majd kicsit érezni lehet, de edénye szinte megújul.  Öntse az ecetet az edénybe, forralja fel és hagyja kihűlni. A fekete kozma fellazul.

Kóla

A kóla tisztító hatásáról egyenesen legendák keringenek. Itt is hasonló az eljárás, mint az ecetnél. Beönteni a fazékba, felforralni, kihűteni. A kozmától játszva megszabadulunk.

Extra tipp: Erős hármas

Igen erős odaégés esetében segít az extra hármas kombináció: szódabikarbóna, só és ecet. Öntse az edénybe a sót és a szódát, öntsön rá egy kevés ecetet és ha kipezsgett, öntsön hozzá vizet. Forralja fel és hagyja hűlni. Ezután már elég csak fakanállal lekaparni a nem kívánt réteget.  

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása