Tippek és tanácsok Fűszerek, amelyek segítenek a test melegen tartásában

Az összes téli fűszert légmentesen zárható fűszertartókban kell tárolni, fénytől, hőtől és nedvességtől távol. A legjobb, ha nyersen, egészben vásároljuk meg őket, és otthon törjük össze őket, közvetlenül használat előtt. Az ízük és intenzitásuk javítható azzal, ha egy rövid ideig, száraz serpenyőben kicsit megsütjük, majd ezt követően aprítjuk fel őket.

Fahéj

Ez az egyik legrégebbi ismert fűszer. Desszertek, sütemények, zabkása, párolt gyümölcs, tea és kávé készítésére alkalmas. Kiváló téli italokban, például puncsban vagy forralt borban, ezért sokan azonnal a tél ízeként azonosítják. A népi orvoslásban a ceyloni fahéjat évszázadok óta használják, és jelenleg a tudomány egyik leginkább tanulmányozott gyógynövénye. A tudósok mindkét fajtát - aromás fahéjat és ceyloni fahéjat - vizsgálják. Hatásaik hasonlók egymáshoz, de a ceyloni fahéjat inkább ajánlják, mivel nem tartalmaz kumarint, amely nehezen lebontható a máj számára.


Tudta-e? A fahéjat nem szabad túlzásba vinni.

Ha fahéjat szeretnénk gyógyszerként használni, például mézzel vagy italokkal keverve, akkor próbáljuk meg korlátozni a napi bevitelét 2–5 grammra (1–2 teáskanálra). Ennél többet nem egészséges napi szinten bevinni egy felnőtt számára sem.


https://tesco.hu/hello/receptek/fahejas-almas-muffin/257788/

Kurkuma

A kurkuma a növény gyökeréből származik, és sárga gyömbérnek vagy indiai sáfránynak is nevezzük. A betakarítás után a gyökereket megtisztítják forró vízzel, aprítják és nagyon lassan szárítják. Ezután finom porrá őrölik, amely sok bioaktív anyagot tartalmaz, ezeket együttesen kurkuminoidoknak nevezzük. A kurkumin, amely tipikusan 2% kurkuma, kiemelkedő egészségügyi hatással bír. A kurkuma az élelmiszeriparban aranyszínű ételszínezékként használatos főként a vajak, tészták, sajtok esetén. Élénk színe mellett pozitív hatással van az élelmiszerek eltarthatóságára. Emellett ez a curry fűszer és a mustár nélkülözhetetlen eleme is.


A kurkumin erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és egyike azon kevés anyagnak, amely képes átjutni az agy vérgátján. Ezért sokan úgy gondolják, hogy gyógyszerként is felhasználható különféle neurológiai problémák esetén.


Tudta-e?

A kurkuma zsírban oldódik. Az egészség által támogatott anyagok jobb felszívódása érdekében jó kombinálni olajjal (lehetőleg szűz olívaolajjal). A felnőttek napi maximális adagja egy teáskanál kurkumapor, idősebb emberek és gyermekek esetén az napi adag a felnőtt fele.

Gyömbér

Az aromás, világosbarna gyökér Ázsiában 4000 éve ismert. Évek óta használják fűszerként, és néhány hagyományos orvosi megközelítésben egyetemes gyógyszernek is tekintik. Frissen, szárítva, italokhoz, főzéshez és sütéshez egyaránt használható.


Tudta-e?

Télen az influenza és a megfázás rendkívül gyakori betegség. Vegyük fel velük a harcot friss gyömbérteával. Öntsünk 2 evőkanál friss reszelt gyömbért egy csésze forrásban lévő vízbe, és hagyjuk főni 5–8 percig.

Cayenne fűszerek

A „Cayenne fűszerek” kifejezés a szárított chili paprikára vonatkozik, de nem az összes fajtájára. Ez a chili az egzotikus cserjék faja, Indiában, Kínában, Japánban, Vietnamban, Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában, különösen Mexikóban a trópusokon és szubtrópusi területein nő. Széles körben használják a Balkánon is.


Kisméretű, könnyebb paprika, erős ízvilágú. Forró íze a kapszaicin anyagnak köszönhető, amely jól oldódik a zsírban, így szükség esetén egy pohár tej segíthet enyhíteni ezt a forró, csípős ízt.


C-vitamint és béta-karotint is tartalmaz. Javítja az étvágyat és jobban segíti a gyomor egészséges működését, mint más fűszerek és jó hatással van az emésztésre is. A chili édes és fűszeres ízű, emellett afrodiziákumnak is tekinthető.

Kardamom

Indiában "Fűszerkirálynőnek" hívják. Ez a fűszer zöld és barna formában is ismert. Füstös íze kiváló az indiai tandoori készítéséhez. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a kardamom hüvelyek legyenek egészek, nem repedtek, enyhén zsírosak és lime zöldek, ne legyenek halványak. A kardamom édes és ízletes, fűszeres ételekhez egyaránt alkalmas, különösen a curry és a rizs mellé ajánlott. Az őrölt kardamom gyorsan elveszíti olajait és ízét is, ezért érdemes egészben tárolnunk a konyhánkban.


Dobjuk fel ételeinket mézeskalács-fűszerekkel!

A téli fűszerek királynője mézeskalács fűszerkeverék néven ismert. Ez kellemesen melegíti a szervezetünket, és kiváló kiegészítés lehet nemcsak a süteményekhez, hanem gyökérzöldségekhez, sült húshoz és a szószokhoz is kiváló.

Készítsük el otthon! Mi kell egy ilyen keverékhez?

4 teáskanál koriander

4 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál szerecsendió

1 teáskanál zöld kardamom

1/2 teáskanál bors

1/2 teáskanál gyömbér

1/2 teáskanál szegfűszeg


Keverjük össze és tároljuk az összes összetevőt sötét helyen. Sütéskor egyszerűen adjunk hozzá 1-2 teáskanál lisztet.

Tippek a téli mézeskalács fűszerkeverék használatához:

Forralt bor és puncs

Öntsük a keveréket egy szitába, és szórjuk a borba vagy puncsba, főzzük további 15 percig.


Sütőtök-krémleves

Ha a téli levesek szerelmesei vagyunk, adjunk hozzá a sütőtök-krémleveshez egy kis mézeskalács fűszerkeveréket. A leves nem csak ízletes, de gyógyhatású is, és melegen tart bennünket tetőtől-talpig.


Karácsonyi mézeskalács

Az idei karácsonyi mézeskalács még ízletesebb és illatosabb lesz, ha a szokásos mézeskalács fűszer helyett használjuk ezt a keveréket. Jól beilleszthető a kakaós muffinok receptjébe is.


Forrás: motherearthliving.com, domacaliecba.sk, justnahrin.sk, akv.sk


Publikálva: 4 hete
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!